Monday, May 16, 2016

#002 TIPS PERGI INTERNSHIP/PRACTICAL

Assalamualaikum,


ketemu lagi kita. lama jugak lah take time fikir kejadah apa nak tulis kat sini.. i'm like "should i just close this blog" but it's okay.. i try my best for fill up "the empty spaces" that i left out over this years or months.. i've been thinking on doing some make up review since i am soooo obsessed with it lately and some tutorial on my everyday makeup routine. you know sharing is caring . akan tetapi my make up set ain't expensive one, biasa biasa je.. i bet it should be okay right..

HOWEVER, bukan makeup yang iolls nak cerita hari ni..itu lain hari boleh cerita..

Since last semester around August 2015 to February 2016, i had done my internship/practical..so hakak eyla nak share tips sebelum masuk intern and semasa korang buat internship/practical korang.. tak banyak pun.. tips biasa biasa je and i believe there are many blogs and articles have shared this tips.

Without further due, let go into it...

BEFORE


  • Prepare your resume - yeap.. basic thing lah deyy.. either you are taking professional course or not. Good Resume and "readable" resume can attract your future employer to hire you as their intern. Only highlight the important part and relevant with your relevant course.
  • Check address company - selalu jadi bila students menggelabah member dah dapat tempat intern tapi kita tak dapat lagi. So, bagi sesiapa yang bergantung kepada public transport, PLEASE check whether the company that you want to apply are public transport accessable. Ini bagi mengelakkan korang dapat tempat intern yang tak de public transport.
  • Check the position offer - Logic lah deyy, takkan lah korang ambil Accounting tapi mohon internship placement engineering.
  • Jangan memilih - some of students sangat memilih. memilih apa ? memilih berap banyak elaun yang company bagi. Please don't. Yang penting what kind of Input the company can give you and what Output you can give to yourself and to society as a whole.
  • Prepare Yourself - kalau dah dapat tempat intern tu, prepare lah sikit. pergi google pasal company (kalau dapat commercial company, dapat firm tu study lah balik your past subjects yang dah belajar tu.)

 Macam Hakak Eyla dapat Ahmad Zaki Resources Berhad bahagian tax, before tu hakak study balik subject Tax yang dah berapa sem tinggal and additional pasal GST. yeap hakak buat GST Submission.. siapa nak hire hakak, roger tepi okay ?


DURING INTERSHIP


  • Behave yourself jaga nama baik university.
  • jotted down apa yang supervisor korang ajar. kalau dia ajar pasal system, jangan ingat korang boleh hapai eh ? Sebab sometimes kerja yang supervisor korang bagi dia akan guna terus bukan test lagi dah.. silap sikit siap lah korang.. luckily my supervisor tak segarang itu.
  • be independent. well, setengah company tak ajar pun korang apa apa.. so be independent okay. cari lah staff staff tu tolong ajarkan.
  • Jangan Sombong and elakkan office politics. as intern students please elakkn join ngumpat staff office.. and please bergaul.
Dah tu je. hakak busy nak study. Khamis exam. Kbye. Gerak dulu papehal roger.




Tuesday, February 23, 2016

#001 What i had done ?

hello and assalamualaikum guys.

First of all, i would like to say sorry cos being M.I.A for awhile (almost a year). Last year was the busiest year i had gone through. It was so hectic year with my internship and all. I was so busy till i can't even manage my own self and stuff. Thus, i am sooooooo sorry for what i had done, okay ? when i look at my post title, it's kinda awkward. Last year and this year have the same number. Nampak sangat aku bukak once a year, wakakaka~~

Alright enough with all this nonsense.

i just went through all the comments (tak banyak pun that's why aku rajin baca *smiley face*) and i found this one comment asking me to post other things than review and copy paste the viral issues. Kepada Sis tu, thank you so much cos i'm myself don't realize banyak gila post review dalam blog ni, my gawd, seriously thank you. But, gently say i don't even know what to write here, i mean, i like to WRITE something, it just that i don't know WHAT. Yes, i can't write bout travel since i'm still don't have that chance to go travel to any country yet. Make up ? yeah, it can be done but is it an interesting topics, i don't know i can give a shot on my next post. Hijab Tutorials ? i'm not model so there's reason why i'm not become one right ?

Honestly, i came up with this blogging idea all of sudden. Tak de plan pun just me being typical teenager follow what's trend that day, you know ? it's okay, i will try figure up something to post, okay ? :)

or you as reader can help me on what topics i should write about and i will try my best to give my opinion on that topics, okay ? you can drop your opinion here or just DM me on my twitter or instagram direct :)

Regards.




Saturday, June 13, 2015

#001 mumbling and salam ramadhan !

ASSALAMUALAIKUM ~

jangan cakap akak tak payung....
do check my vsco profile for more : http://eylabaharin.vsco.co/


Hye semua...how are you.

sorry for not updating anything.. dah nak masuk last year makin banyak pulak assignment etc... makin kurang pulak mase.... i'll go for my internship next august... but still tak carik tempat lagi.. the most important is ade ke orang nak ambil iolls ni...

anyway, ramadhan dah nak dekat... so i want to take this opportunity to wish salam ramadhan al-mubarak, sorry cos makin lame post makin hambar...lack of idea... semua idea dah dicurahkan time final..so got nothing left bila cuti..empty minded..totally empty.. yeah ~

plus, i don't have no interesting stories to tell... i mean.. most of the blogs i've followed, they write bout their vacation in overseas, their marriage, their super ohsem life... but my life... is just like others... wake up in the morning - go to class - balik class - doing homework - online - sleep... that's part of my routine..yup.. what a boring life bruh ! 

that's all... maybe next time i should try to improvise my writing skill.... i don't know...can i ??? 

bye... salam ramadhan again guys... :D









Tuesday, January 27, 2015

#000 Welcome Home ~

assalamualaikum..


gambar dari gallery instagram gua ~ 

wehoo... apa khabar semua... maaf... ai baru dapat kesedaran nak menulis balik... which is i don't have that talent actually.. tulis merapu, merepek etc...

so, i just want to wish to myself ... 'welcome home.... ! lepas ni jangan lupa update entry baru...'

busy sangat dengan study sampai lupa nak update entry baru.. last entry tahun lepas bulan march tak silap.. ke may...entah lah.. yang pasti tahun lepas...

i promise there will be new entry atleast once a month... and do check my instagram - @eylabhrn_ and my twitter @eylabaharin_ .. korang boleh tekan button comment kat bawah for suggestion and any interesting topic boleh lah dituliskan ruangan comment (peh ! ruangan sih... ade lagi orang guna perkataan tu)

tq...chiaooooo ~



Friday, May 16, 2014

#003 - pemalas !

Assalamualaikum....




hye chuollssssss....... Sebelum iolls nak start dengan bebelan kosong kosng giteww...meh la iolls nak belanje satu gambaq ni....








Nampak sedap kan ? Sila lah terliur....baru fair...mane boleh kalau admin soghang je yg terliuq...oghang lain tak.... Baru adil saksama...



Okay enough....

Lame tak dengaq ceghita..... Apa habaq ! Okay ni post ketiga tahun ni...yassssss post ketiga habaq hang...punya pemalas.... Bukan ape...busy dengan assignment yang last minit baru nak buat..exam, test, quiz...nak layan manusia manusia sekeliling lagi...yass...nampak senang... Tapi ia nya memerlukan tenaga yang banyak untuk memuaskan hati manusia manusia ini... Aarrhhhh wadefak ! Beria iolls ceghita bukan oghang nengok pun....


Ooww...iolls baru je buat Vine...nak merepek ape pun tak tau dalam tu....nak tulis blog pun 3bulan sekali ni kan nak buat video pendek 6 saat...entah lah..... Walaupun 6 saat..nampak simple..kalau nak buat video tu asyik tak jadik je.....buat lagi sekali sampai pat lima nam kali...total semua time tu boleh jadi satu jam uhh.... Dasyat.... So sesape yang tergerak hati boleh lah follow.... Vine : eyla baharin, instagram : eylabaharin / belleamoure_closet (my instashop)


Ape lagi eh ? Isi off topic which is i think my lecturer keep telling me to make sure not writing off topic...but..yasss i did..again and again.....so watever..

So iolss tak de ceghita nak ceghita lagi..tunggu lah iolls habih exam baru update yang best2..maybe my trip to meet mr boyot...maybe...kalau iolls teringat lah ye...


Sekian..thank you....assalamualaiku






latest news !
current kerjaya : mengacau orang & student practical

credit to

background : kemetot chomel
freebies : cikin