Wednesday, March 20, 2013

#57 Stop Being Typical Malays

assalamualaikum...

it's wednesday..and i'm here..alone..in my own room..like an idiot typing a new post..sigh ! what a normal day for a normal peope like me...(-.-) cehh ! normal day my ass...normal people go to work in weekdays...that's normal...!!

okay whatever it is..before aku startbagi ceramah...meh aku nak tunjuk something yg bagi aku...only TYPICAL MALAYS will do...but hey..aku tak cakap yg aku ni tak ''apply'' typical malays...just bukan selalu lah kan...?

it's all start with this status by i don't know who !!

hey...this status got 185 likes including me...ape motive aku susah-susah printscreen comment-comment kt bwh nie...motip nye aku nak uolls semua tengok how'd typical malay react towards HIS STATUS..okay sila pedulik kan comment autolike or iklan-iklan yg x sepatutnye ada tu...

some bg jawapan yg positive and some bg jawapan negative...ala jawapan yg sokong status ABANG kat atas tu tadi...





aku ada pengalaman macam nie..well actually pengalaman junior aku, dimana one day, she check her account and found out there's RM5000 in her account..she doesn't know dari mana datang nye duit banyak-banyak tu..yang pasti nye bukan menang loteri...so, oleh kerana tak de sesiapa tuntut, dia pun guna lah duit tu beli handphone baru for her and her sister...so, nak dipendek kan cerita..after a month or two, ada orang bank call cakap pasal tersalah masuk duit ke dalam account my junior and ask my junior ganti balik duit RM 5000 tu, so my junior said to that pegawai bank...''kenapa i kena ganti pulak, u yang salah masuk duit ke dalam account i, salah siapa ? i ke u ? dah dua bulan lebih baru u nak call tuntut balik, mane boleh....''  then my junior suruh that pegawai bank ambil balik baki duit yg ada dalam bank tu, yang selebihnya dia suruh orang bank tu ganti sendiri, coz bukan salah my junior, salah orang bank tu yang salah bank in duit...



and then it's end with my comment...i guess...~


SO, ade beberapa soalan lah yg bermain dalam kepala aku...

1. SALAH SIAPA...? MAYBANK OR ABANG TU TADI YG TAK INGAT, TAK TAKE NOTE AND ANGGAP SECURITY QUESTION MACAM TU SEBAGAI HAL YG REMEH-TEMEH...? 
2. KALAU DUIT DALAM AKAUN HILANG, SALAH SIAPA..? MAYBANK OR PEGAWAI BANK...? 

aku bukan nak tuduh sesiapa but bagi aku setiap problem ade jawapan tersendiri..contoh nye, yg pasal account kena block coz tak ingat security answer...why use the NOTE BOOK to keep all your information but make sure lah takde siapa yg boleh baca and simpan that NOTE BOOK baik-2..aku rasa tak payah lah nak cerita panjang-2 coz budak tadika pun pandai simpan diary dorang kat tempat tersorok...

yang pasal duit account hilang tu, why not buat je laporan polis instead off duduk depan laptop and luahkan rasa tak puas hati dekat facebook or twitter or ask.fm or instagram or whatsapp or viber or whatever... (-,-) nanti pandai lah pihak polis jalankan siasatan..okay ?!

yang pasal call talian hotline tapi tak angkat and habis kredit...kalau takot credit habis..why not pergi je maybank yang berdekatan and berurusan je kat kaunter...kan senang...?

okay...aku tak nak cakap banyak..coz aku kan MUDA lagi...siape je nak dengar pendapat orang muda kan ??

p/s : sorry kalau ada yang terasa..this is just my opinion....:)

No comments:

Post a Comment

latest news !
current kerjaya : mengacau orang & student practical

credit to

background : kemetot chomel
freebies : cikin