Monday, May 16, 2016

#002 TIPS PERGI INTERNSHIP/PRACTICAL

Assalamualaikum,


ketemu lagi kita. lama jugak lah take time fikir kejadah apa nak tulis kat sini.. i'm like "should i just close this blog" but it's okay.. i try my best for fill up "the empty spaces" that i left out over this years or months.. i've been thinking on doing some make up review since i am soooo obsessed with it lately and some tutorial on my everyday makeup routine. you know sharing is caring . akan tetapi my make up set ain't expensive one, biasa biasa je.. i bet it should be okay right..

HOWEVER, bukan makeup yang iolls nak cerita hari ni..itu lain hari boleh cerita..

Since last semester around August 2015 to February 2016, i had done my internship/practical..so hakak eyla nak share tips sebelum masuk intern and semasa korang buat internship/practical korang.. tak banyak pun.. tips biasa biasa je and i believe there are many blogs and articles have shared this tips.

Without further due, let go into it...

BEFORE


  • Prepare your resume - yeap.. basic thing lah deyy.. either you are taking professional course or not. Good Resume and "readable" resume can attract your future employer to hire you as their intern. Only highlight the important part and relevant with your relevant course.
  • Check address company - selalu jadi bila students menggelabah member dah dapat tempat intern tapi kita tak dapat lagi. So, bagi sesiapa yang bergantung kepada public transport, PLEASE check whether the company that you want to apply are public transport accessable. Ini bagi mengelakkan korang dapat tempat intern yang tak de public transport.
  • Check the position offer - Logic lah deyy, takkan lah korang ambil Accounting tapi mohon internship placement engineering.
  • Jangan memilih - some of students sangat memilih. memilih apa ? memilih berap banyak elaun yang company bagi. Please don't. Yang penting what kind of Input the company can give you and what Output you can give to yourself and to society as a whole.
  • Prepare Yourself - kalau dah dapat tempat intern tu, prepare lah sikit. pergi google pasal company (kalau dapat commercial company, dapat firm tu study lah balik your past subjects yang dah belajar tu.)

 Macam Hakak Eyla dapat Ahmad Zaki Resources Berhad bahagian tax, before tu hakak study balik subject Tax yang dah berapa sem tinggal and additional pasal GST. yeap hakak buat GST Submission.. siapa nak hire hakak, roger tepi okay ?


DURING INTERSHIP


  • Behave yourself jaga nama baik university.
  • jotted down apa yang supervisor korang ajar. kalau dia ajar pasal system, jangan ingat korang boleh hapai eh ? Sebab sometimes kerja yang supervisor korang bagi dia akan guna terus bukan test lagi dah.. silap sikit siap lah korang.. luckily my supervisor tak segarang itu.
  • be independent. well, setengah company tak ajar pun korang apa apa.. so be independent okay. cari lah staff staff tu tolong ajarkan.
  • Jangan Sombong and elakkan office politics. as intern students please elakkn join ngumpat staff office.. and please bergaul.
Dah tu je. hakak busy nak study. Khamis exam. Kbye. Gerak dulu papehal roger.




No comments:

Post a Comment

latest news !
current kerjaya : mengacau orang & student practical

credit to

background : kemetot chomel
freebies : cikin